Yörük Türkmenlerde Yemek Kültürü

Yörük mutfağında üretim kültürü ağırlıklı olarak korumaya yöneliktir. Buna en güzel örnekler; güneş ile kurutma ve salça yapımıdır. Diğer örnekler ise, taze keçi peynirlerinin tuz salamuralarında saklanması, yoğurt çalmak gibi geleneksel üretimler yapılmasıdır. Ekmek üretim kültürü ise “yufka ekmek” ya da “sac ekmeği” adı verilen, hazırlandıktan sonra güneş ile kurutularak bekletilen ekmek çeşidine dayalıdır. Bu ekmeğin tüketimi ihtiyaç doğrultusunda su ile ıslatılarak yeniden yenilebilir hale getirilmesi ile gerçekleşir. Bu şekilde saklanan ekmekler, uzun süre dayanıklı olmaları sebebiyle, yolculuklarda da elverişlidir.

Yazar: SalihTaner

Chef

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir